|  | 

Zdrowie

Dlaczego warto wprowadzić siemię lniane do codziennej diety?

img-responsive

Zdrowie, niezwykłe właściwości, „superfoods” – słowa te doskonale opisują czym są nasiona lnu – czyli popularne i już coraz bardziej doceniane siemię lniane. Obecnie znajdziemy je w prawie każdym sklepie – jest to z pewnością ogromna zaleta. Dodatkowo jego cena waha się w granicach kilku złotych.

Siemię lniane właściwości

Siemię lniane posiada mnóstwo właściwości, dzięki którym jesteśmy w stanie poradzić sobie z wieloma uciążliwymi dolegliwościami. Warto włączyć nasiona lnu do codziennej diety – nie niosą ze sobą skutków ubocznych, nie szkodzą w nadmiarze, wręcz mogą wspomóc nasze zdrowie.
Podstawową zaletą jest jego bogactwo w błonnik. Dzięki tej właściwości spożywając siemię lniane możemy skutecznie pozbyć się zaparć, jeśli te uprzykrzają nam życie, a także profilaktycznie zadbać o przewód pokarmowy, ponieważ siemię stanowi dobrą pożywkę dla mikroflory jelitowej. W przypadku stanów zapalnych przewodu pokarmowego – czyli nieco bardziej poważnych dolegliwości – nasiona lnu również będą pomocne, jako środek łagodzący objawy wrzodów żołądka czy owrzodzeń jelit, bowiem nasiona gotowane w wodzie wytwarzają substancję żelową, która działa jak osłona na uszkodzoną błonę naszych jelit.
Nasiona lnu posiadają także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizują poziom cukry we krwi a także wydzielanie insuliny przez trzustkę – dlatego poleca się je osobom zmagającym się z cukrzycą.
Co jeszcze możemy znaleźć w siemieniu lnianym?
– Białko – z którego powstają hormony, enzymy, substancje odpornościowe, dzięki niemu zachodzą procesy naprawcze mięśni. Dzięki temu, że w tym przypadku dostarczamy organizmowi białka roślinnego – ograniczamy udział białka zwierzęcego, które jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
– Kwasy omega-3 – a mówiąc precyzyjnie kwas tłuszczowy ALA – tłuszcz egzogenny, którego nie wytwarza organizm, co za tym idzie – musimy go dostarczać z pożywieniem. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworowym, są pomocne w leczeniu stanów zapalnych, łuszczycy, trądziku, zmniejszają objawy depresji oraz demencji.
Po siemię lniane warto sięgnąć również, gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu. Wcześniej wspomniane błonnik oraz kwasy omega-3 wpływają na szybkie i długotrwałe uczucie sytości oraz na metabolizm organizmu.

 

dlaczego-warto-wprowadzic-siemie-lniane-do-codziennej-diety

ABOUT THE AUTHOR