|  | 

Chwila relaksu

Gotowanie dla opornych

img-responsive

Niektóre osoby rodzą się z prawdziwym darem do gotowania. Jest to bez wątpienia jeden z talentów, podobny do umiejętności wokalnych czy plastycznych. Dla takich osób kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Nawet najbardziej skomplikowane przepisy wychodzą im idealnie już za pierwszym razem, w kuchni nie boją się improwizować i podążać za swoją – notabene doskonałą – intuicją. Dla innych zaś gotowanie jest niczym czarna magia, bez względu na to, jak bardzo starają się podążać za przepisem np. na frytki pieczone w papilotach zwykle na końcu pogodzić się muszą z porażką. Czy musi tak być? Czy gotowania nie można się nauczyć na tyle, żeby efekty zachwyciły nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Zwykle można, ale jak w przypadku innych czynności wymaga to przede wszystkim prób, prób i jeszcze raz prób.

Jak polubić się z kuchnią?

Wiele osób próbujących – z marnym skutkiem – swoich sił w kuchni popełnia ten sam podstawowy błąd. Starają się oni zacząć od przepisów bardzo skomplikowanych, wymagających odrobimy kulinarnej wiedzy, doświadczenia i wyczucia. Kiedy taka próba kończy się porażką zniechęcają się, zaś po kilku porażkach całkowicie rezygnują z dalszych prób. Aby dojść do perfekcji na początek opanować należy podstawy. Jest wiele z pozoru prostych dań, które każdy z nas wykonywał wielokrotnie w swoim życiu. Takim daniem jest na przykład klasyka śniadaniowa, a mianowicie jajecznica. Choć w pierwszej chwili nie kojarzy się ona z koniecznością posiadania kulinarnych umiejętności w rzeczywistości pamiętać należy, że nawet jajecznica jest jajecznicy nie równa. Takie proste danie daje nam także spore pole do popisu w kwestii dodatków, przypraw, nieoczywistego łączenia smaków. Dzięki temu nabierzemy w kuchni pewności siebie, poznamy swoje mocne i słabe strony, nabierzemy pewnych nawyków, rutyny. Wszystko to zaprocentuje w przyszłości, gdy spróbujemy podnieść poprzeczkę i zmierzyć się ze znacznie trudniejszym kulinarnym wyzwaniem. Im więcej będziemy ćwiczyć, tym lepiej będzie nam szło.

 

gotowanie-dla-opornych

ABOUT THE AUTHOR