|  | 

Chwila relaksu

Tradycyjne dania kuchni litewskiej.

img-responsive

Z powodu zawiłej historii Litwy, kuchnia litewska była niemal od samego początku podatna na wpływy krajów ościennych, a także kuchni ludów zamieszkujących w owym czasie Wielkie Księstwo Litewskie : białoruskiej, ukraińskiej, polskiej, tatarskiej oraz żydowskiej. W czasie zaborów zaś kuchnia Litwy znalazła się pod wpływem kuchni rosyjskiej i niemieckiej. Aktualnie uważa się kuchnie litewską za niepowtarzalną, na pograniczu kuchni polskiej i rosyjskiej.

Dania kuchni litewskiej charakteryzują się obfitością potraw mięsnych i ziemniaczanych. Tradycyjne litewskie jedzenie zakorzenione jest w kuchni chłopskiej, oparta jest zatem na produktach zbożowych, mlecznych, owocach leśnych, grzybach i miodach. W tradycyjnych litewskich daniach używa się przypraw takich jak gałka muszkatołowa, pieprzy czy kolendra, jednak dość powszechnymi przyprawami są również mięta czy kminek (bardzo często dodawany do ciemnych chlebów lub białych wędzonych serów). Jeśli chodzi o potrawy mączne to na Litwie królują pierogi. Jedną z najbardziej znanych litewskich potraw jest cepelin – przyrządzany ze startych surowych ziemniaków, przypomina wyglądem nasze polskie kartacze, czy pyzy. Bardzo podobne do naszych polskich pierogów są czebureki – są jednak one znacznie większe i smażone na głębokim oleju. Popularne na Litwie są również kibiny – które różnią się od naszych pierogów tym, że są pieczone w piekarniku.
Niemal wszyscy Litwini lubują się w czarnym chlebie, który stanowi dodatek do większości potraw. Możemy znaleźć mnóstwo różnych wariantów litewskiego chleba, najbardziej popularny jest ten z kminkiem, jednak możemy spotkać również chleb z miodem, różnymi trawami czy rodzynkami. Suszony chleb stanowi na Litwie świetną przekąskę do piwa. Do litewskich specjalności należy również dodać przeróżne rodzaje białych serów i śmietanę, która jest obowiązkowym składnikiem większości dań.
Być może kuchnia litewska nie jest szczególnie wyszukana, jednak na pewno jest bogata, sycąca i smaczna. Dodatkowo Litwini słyną ze swej gościnności, dlatego będąc ich gościem możemy liczyć na bogato zastawiony stół.

 

tradycyjne-dania-kuchni-litewskiej

ABOUT THE AUTHOR