Czerwona sól ma niebywałą barwę, koloru czerwonego, nawet też mocno różową.
Wszystko właściwie dzięki wysokiej zawartości, czyli bardzo dużemu stężeniu żelaza w tej soli.
Pochodzenie czerwono barwnej soli, skąd ona jest?
Niezwykle Pro- zdrowotna sól, pochodząca z Pakistanu jest odfiltrowywana z wody morskiej u wybrzeży Pacyfiku, inna zamienna stosowana nazwa tego gigantycznego naturalnego zbiornika wodnego to Ocean Spokojny. W procesie suszenia- filtracji otrzymuje się czerwono, mocno różowe kryształki solne.
Proces produkcyjny soli czerwonej
Po wydobycia soli z wody mieszana jest ona, oczywiście w odpowiednich proporcjach z minerałami i następnie poddawana jest procesowi suszenia.
Na tej podstawie powstaje idealnego połączenia, w którym otrzymywany jest niesamowity idealny smak oraz wartości odżywcze, a także smakowe. Z powodzeniem wykorzystywane są w kuchniach na cały całym świecie.
Smak czerwonego naturalnego słonego kryształu.
Czerwona sól idealnie nadaje się do przyprawiania, czyli solenia mięsa, w szczególności nazywanego, określanego jako jagnięcina.
Można jej również używać do innych mięs, jednak w połączeniu z jagnięciną tworzy ona idealne połączenie, zgramy duet -idealna „parę smaku” w kuchni.
Charakteryzuje się ona bardzo intensywnym i delikatnym ostrym smakiem\
Zawartość odżywcza soli himalajskiej
Warto wiedzieć
Wartość odżywcza soli himalajskiej:
Najważniejsze pierwiastki mineralne, zawarte soli himalajskiej (w 1 jej kg):
- Sód – 382.61 g,
- Fosfor – < 0.10 ppm,
- Potas – 3,5 g,
- Magnez – 0.16 g,
- Żelazo – 38.9 ppm,
- Selen – 0.05 ppm,
- Brom – 2.1 ppm,
- Wapń – 4.05 g,
- Chrom – 0.05 ppm,
- Mangan – 0.27 ppm,
- Cynk – 2.38 ppm,
Ciekawostka na koniec:
Czerwona/ różowa odmiana soli himalajskiej znalazło zastosowanie, przede wszystkim w lecznictwie i kuchni . Od setek lat, czyli kilku stuleci znajduje ona zastosowanie w Pakistanie. A dokładniej od ponad 500 lat w medycynie naturalnej Pakistanu. Z reguły przedstawiana jest ona jako „najzdrowsza sól świata”