Jak karmić zwierzęta hodowlane młótem?
Jak karmić zwierzęta hodowlane? Jakie stosować pasze, by tuczniki optymalnie przybierały na wadze, a krowy dawały więcej mleka? Odżywianie jest kluczowym elementem w każdym gospodarstwie, niezależnie od tego, czy jest ono duże, czy małe. Zwierzęta muszą wraz z pokarmem dostać to, co niezbędne, aby mogły się normalnie rozwijać. Dobór odpowiedniego menu gwarantuje nie tylko obniżenie ryzyka zachorowalności stada, ale też poprawia wskaźniki i przychody hodowcy. Młóto jest jednym z takich składników, które gwarantują lepszą jakość krowiego mleka.
Co to jest młóto?
Uboczny produkt powstający przy produkcji piwa to wysłodziny browarniane . To biomasa, która jest wykorzystywana na wiele sposobów. Zwana młótem, w gospodarce hodowlanej jest stosowana jako dodatek białkowy do pasz dla bydła i trzody chlewnej. Kiedyś stanowiło poważny problem dla branży piwnej, nie mając żadnego zastosowania. Dziś jest mocno odżywiającym dodatkiem pasz.
Co biomasa ma w składzie?
Posiada wiele organicznych i nierozpuszczalnych składników. Wysłodziny browarniane to spora ilość łatwo przyswajalnego białka, tłuszczów, witamin z grupy B oraz A i E, a także mikro i makro elementy. Charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi i tekstualnymi. Świeże wysłodki mają postać drobnej kaszy, która jest chętnie spożywana przez zwierzęta.
Jakie korzyści daje stosowanie produktu?
Wysłodziny browarniane są mocno mlekopędne. To dlatego, że zawierają dużo białka, które rozkłada się nie w żwaczu, a w jelitach, to sprawia, że składnik ten dostarcza zwierzęciu dużo energii. Krowy, które spożywają młóto, praktycznie od razu dają więcej mleka. Poza tym mleko ma lepszą jakość, wartość oraz smak i zapach. Wysłodki są doskonałą alternatywą dla śrut sojowych i rzepakowych. Ponieważ zawierają dużo mniej lizyny i metioniny niż śruta, to są lepiej trawione przez zwierzę. Najlepiej podawać je na początku i w środku laktacji, łącząc dodatkowo z kiszonkami. To dobre źródło białka wpływa na obniżenie kosztów hodowcy związanych z żywieniem, dlatego, że szybciej syci i daje więcej energii.
Jak przechowywać młóto?
To produkt wilgotny i może łatwo fermentować. Ma krótki okres przydatności. Najlepiej zaopatrywać się na bieżąco, by zwierzęta miały zawsze świeży pokarm, ale z punktu widzenia hodowcy jest to mało opłacalne. Zaleca się zatem zakiszanie w pryzmach, w taki sposób, by odsączać wodę oraz mocno ubijać, by usunąć jak najwięcej powietrza. Takie przechowywanie zapobiega psuciu. Zakiszanie młóta może też odbywać się w rękawie. Produkt jest zamykany próżniowo, co sprzyja fermentacji. Ponadto wysłodki można suszyć. Wtedy kupujemy gotowe w formie granulatu. Taka metoda przedłuża gwarancję przydatności do spożycia aż do 6 miesięcy.
Przestrzegaj dawkowania.
W karmieniu zwierząt optymalizacja jest kluczowa. Należy przestrzegać zalecanych dawek. Dziennie podajemy krowom około 7 kg młóta dla jednej sztuki, w okresie jej laktacji. Zwiększanie dawek nie służy zwierzęciu i może przyczynić się do wystąpienia biegunek, pogorszeniu jakości mleka oraz problemów rozrodczych. Najlepiej wysłodki łączyć ze śrutą zbożową i kiszonkami.